27. mai 2013

NATURENS DAG

Søndagen opprant med nydelig sommervær, heldigvis! Alltid koseligst å gå rundt på Eiktunet på Naturens dag i solskinn..! Naturens dag arrangeres årlig, med flere familieaktiviteter langs ei naturstiløype i skogen rundt Øverbyområdet på Gjøvik. 

Som alltid er vi litt trege til å komme oss av gårde om morgenen, og feilberegner hvor mye tid vi bruker underveis i løypa, så i år rakk vi ikke å levere inn svarene våre i tide til trekningen... Når det er sagt, så var grunnen til det at ungene moret seg veldig underveis, så jeg tror ingen var spesielt lei seg! Hesteridning og -kjøring er alltid populært, det samme gjelder fisking etter karuss. Hadde du hørt om den fiskearten før? Ikke jeg før vi begynte å dra på Naturens dag, heller. 


Karuss er en liten karpefisk (sjelden over 10-15 cm) som holder til på Sør- og Østlandet og i Europa. Den holder til i små tjern som gjerne fryser til om vinteren. Den kan overleve flere måneder uten oksygen. Den produserer egen frostvæske, etanol, som gjør at den overlever nedfrysningen.(Kilde:Wikipedia)


Det er en liten fisk som visstnok skal bite på nesten hva som helst - men ikke i år, verken mark eller ostebiter(!). Vi så altså at det stod "stimer" av fisk rundt omkring i dammen. Ja, de svømte til og med rett forbi duppene våre, nærmest for å erte, men bet ikke på. Det spørs nok om det var så mye mat i det flomvannet som har sivet inn i dammen at de ikke var sultne? Eller rett og slett at de har skjønt sitt eget beste (les: ikke bit på kroken, det kommer ikke noe godt ut av det..!)? Vel, ungene skal ha for tålmodighet likevel. Det var mamma og pappa som begynte å mase om å gå derfra først - og til slutt lot de seg overtale etter løfter om iskjøp. 

Lamunger, gammel Gråtass-traktor og store gressflater innbyr også til å fange ungas interesse, så det går alltid med masse tid her. 

Dagen ble avsluttet med iskjøp fra Drive-in hos McDonalds (ja, kroneis hadde også gjort nytten, men vi var også nysgjerrige på å se hvor høyt vannet gikk i Mjøsa og tilhørende elv der nede! ) før vi vendte nesa hjem til dal´n og grillet middag mens Herman tok seg en lur - kunne jo ikke det på tur før på dagen - ville jo ha gått glipp av noe, da...

Trampoline og sykler får fortsatt kjørt seg, før vi roet ned på terrassen. Veldig moro at Agnes Kristine rett som det er, napper fram ei bok jeg har etter bestefaren min som heter "Våre fugler" og setter seg på fanget mitt med. Så sitter vi da og blar gjennom den mens hun spør hva de forskjellige fuglene heter. Da lærer vi jo litt, begge to. :-) Henrik og pappa tok seg en sykkeltur så lenge. 
Glade og trøtte unger i seng, og kveldsro for mamma og pappa. Vi koste oss med is på terrassen før det ble såpass kjølig at vi trakk inn i stua, og nøt fuglekvitter, kubjeller og andre lyder som følger med i et landbrukslandskap. Deilig sommerdag og kveld!Follow on Bloglovin

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar

Veldig koselig om du legger igjen noen ord!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...